Ik was niet van plan te blijven (2015)

Ik was niet van plan te blijven is een theater- en kunstroute in Amsterdam-West in samenwerking met Podium Mozaïek en Stichting de Werkelijkheid rondom het thema 50 jaar migratie. De titel verwijst naar de eerste arbeidsmigranten in Nederland, die dachten dat hun verhuizing tijdelijk zou zijn. Zij besloten ooit vrijwillig huis en haard te verlaten om hun toekomst een andere wending te geven.

We spraken met verschillende generaties arbeidsmigranten en zoomden in op hun dromen, idealen, herinneringen en verwachtingen van toen en nu. Op basis van deze ontmoetingen ontwikkelden we met de kunstenaars Anush Martirossian, Hafidi Mohamed Salah, George Tobal en Nosrat Mansouri kunstinstallaties met buurtbewoners en een voorstelling, die op verschillende locaties in en rond Podium Mozaïek worden getoond. Hiervoor werd samengewerkt met onder andere Theater Rast en lokale ondernemers.

Tegelijkertijd opende de foto-expositie ‘Ali & Laila, een Amsterdamse familiegeschiedenis’ van Kadir van Lohuizen in de foyer van Podium Mozaïek. Deze verzameling foto’s en films laat de geschiedenis van gastarbeid in Amsterdam zien.

In samenwerking met stichting De Werkelijkheid.